Sofia Biting Docs

Авто новости.

Второто издание на фестивала за документално кино Sofia Biting Docs ще се проведе от 2 до 9 октомври в Дома на киното, Евро синема, Чешкия център, Dada Cultural Bar и Експо Баня София.

Фестивалът ще бъде открит със селекцията от български късометражни филми Biting BulDocs, включваща „Името ми е Протест” на Атанас Куцев, който представя събитията от горещото лято на 2013-а, „Богатството на най-бедните” на Веселина Веселинова, за живота в село Горна Бела речка и обезлюдяването на Северозападна България, „Soldier” на Деси Томбушева, филм-портрет за ЛГБТ активиста Десислава Петрова – Солджъра и „Симбиоза” на Борислав Станков, показващ симбиозата между болната душа и болното тяло.

Ще бъдат представени и три филма, посветени на борбата на Тибет за независимост – „Слънце зад облаците”, „Плячкосването на Тибет” и „Дете на яковете”. Специално за фестивала в София ще пристигне тибетският активист Мигмар Уангду Райт, който заедно с Татяна Свечникова от сдружение „Приятели на Тибет в България”,  ще проведе беседа в Чешкия център на 7 октомври.

„Пътят Камино и нетипичните пилигрими” е един от акцентите в програмата. Ронан О`Конър е инструктор в рехабилитационен център за лечение на наркозависими и алкохолици в Австралия. Изминал е пътя Камино пет пъти и твърдо вярва, че ходенето на големи разстояния има лечебен ефект, а класическите терапии в групата му – безспорна вреда върху зависимите. Затова той ги кани да изминат с него 800км. по пътя към Сантяго де Компостела. След прожекцията на филма на 8 октомври в Чешкия център, българи изминали Пътя Камино ще споделят своите преживявания със зрителите.

Sofia Biting Docs се организира от „Позор” с подкрепата на фондация „Кино Изток”, Американското посолство в София, Чешкия център в София, Институт Сервантес – София, Полския център в София и Посолството на Кралство Дания.

Повече информация: ТУК!

Автор /


Други постове