Ясно е журито на Медждународния студентски филмов фестивал “NEW WAVE”

Авто новости.

Ясни са имената на членовете на журито, които ще оценят  най-добрите измежду 58 филма от 12 държави в рамките на второто издание на Медждународен студентски филмов фестивал “NEW WAVE“. Той ще се проведе от 21 до 24 януари 2015г. в  кино “Одеон” в София.

Председател на петчленното жури е проф. Боян Биолчев – филолог, писател и сценарист, както и дългогодишен ректор на Софийски университет „Свети Климент Охридски“. Към състава се присъединява и Вяра Анкова, генерален директор на Българската национална телевизия. Продуцентът и режисоьрът Стефан Комадарев, чийто филм „Съдилището“ съвсем скоро спечели  голямата награда за най-добър пълнометражен филм на кинофестивала “Златна роза”, също е част от уважаемото жури. Редом с тях и един от най-обичаните български актьори Асен Блатечки ще участва в журирането. Весела Данчева, жената която отвори вратите на анимацията в България с филма си „Анна Блуме“, също се присъедини към професионалния екип, който ще отлъчи победителите от второто издание на фестивала.

Наградите, за които се борят селектираните филми, са GrandPrix, награда за  най-добър чуждестранен игрален филм, най-добър български игрален филм, най-добър документален филм, най-добър анимационен филм, награда на публиката, награда за режисура, награда за сценарий, награда за операторско майсторство. Специалната наградата “HonorisCausa”ще бъде връчена на виден кино професионалист.

Международен студентски филмов фестивал „NEW WAVE“ се организира за втора поредна година от Нов български университет, департамент „Кино, реклама и шоубизнес“. В официалната конкурсна програма на фестивалa имат право да участват късометражни игрални, анимационни и документални филми от всички висши учебни заведения  от  страните на Балканския полуостров и региона на Черно море (България, Румъния, Сърбия, Черна гора, Македония, Гърция, Турция, Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Хърватия, Словения, Украйна, Молдова, Русия, Армения, Азербайджан, Грузия), в които се изучават кино специалности. Тази  година в селекцията влизат общо 58 филма от 12 държави.

Фестивалът ще се проведе от 21 до 24 януари 2015г. в кино „Одеон“. Като освен конкурсната програма предстоят и още две интересни, съпътстващи събития, за които организаторите ще съобщят малко по- късно. Повече информация, както и официалната селекция, може да видите на сайта на фестивала www.newwavefilmfest.

 

Други постове