Филми от 12 държави влизат в селекцията на Международен студентски филмов фестивал “NEW WAVE”

Авто новости.

Официалната селекция на второто издание на Международния студентски филмов фестивал „NEW WAVE“ е вече факт. За участие в конкурсната програма се бориха над 1500 филма, но комисия от експерти избра 58 от тях от общо 12 държави.

Селекцията включва филми в три категории – игрално, документално и анимационно кино.

32 са игралните филми на творци от  България, Босна и Херцеговина, Грузия, Хърватска,Румъния, Украйна, Македония, Гърция, Сърбия, Русия, Словения и Турция  . В областта на анимационното кино ще  вземат участие 20 филма, 12, от които на български автори. Документалните ленти, допуснати да се борят за награда са 6 на брой.

Фестивалът ще се проведе от  21.01.2015 г. до 24.01.2015 г. в кино „Одеон“. 

За МСФФ „NEW WAVE“:

Международен студентски филмов фестивал „NEW WAVE“ се организира за втора поредна година от департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ на Нов български университет. Фестивалът цели да насърчи и популяризира филмите на млади творци, обучаващи се в университети на Балканския полуостров и региона на Черно море.

В първото издание на фестивала „NEW WAVE“ бяха раздадени награди в общо 14 категории. Голямата награда GrandPrixбешеприсъденанафилма„Бащата“ на руския режисьор Артур Мемедов. За най – добър игрален филм бе отличен “Арал-туринтернешънъл” също от Русия, а нагрдите за документално и анимационно кино отидоха съответно при “Дадени в замяна” на режисьора София Гевайлер и българският „Слънце в банята“ на Диляна Трайкова.  Наградата на публиката пък спечели филмът  „Четири жени“.  Професор Мариана Евстатиева – Биолчева бе отличена с наградата Honoris Causa.

Други постове