Съдилището

Авто новости.

Филма е копродукция на България, Германия, Македония, Хърватска. Историята разказва за отношенията между бащата Митьо, работник в мандра (Асен Блатечки) и сина му Васко (Ованес Торосян) и преодоляването на отчуждението между тях – на фона на тежките икономически условия и безработица, с които е принуден да се справи бащата в бедния пограничен район, в който живее.

Двамата трябва да се върнат към забравеното минало, за да срещнат дълго пазени тайни и да преоткрият пътя към себе си. Преплитат се истории по истински случаи от региона на Ивайловград. Действието се развива в наши дни – в малко и бедно българско село, което се намира непосредствено до границата с Турция и Гърция. Митьо (45) живее заедно със сина си Васко (18). Отношенията между тях са напрегнати след скорошната смърт на Фанка – съпругата на Митьо и майка на Васко.

Ситуацията се влошава още: мандрата, в която Митьо работи от 15 години, фалира. Той остава без работа и не може да внася вноските по кредита, който е взел преди няколко години за лечението на Фанка. Все по-реална става опасността Митьо и Васко да останат без дом – семейната къща обезпечава взетия ипотечен кредит. Изпаднал в безизходица, Митьо приема да работи за своя бивш командир от времето, което е отбивал военната си служба – Капитана (63-годишен). Работата му е да прекарва нелегални емигранти през българо-турската граница. Пътят минава през едно съдбовно за Митьо място – скалата „Съдилището”, разположена на граничната бразда. Там, по време на военната си служба, Митьо убива двойка млади източногерманци. Тежестта на този спомен, с който Митьо живее вече 25 години, става все по-непосилна всеки път, когато преминава с поредната група емигранти покрай скалата. Когато Васко разбира тайната на баща си, конфликтът ескалира. Съсипан, Митьо приема една последна, рискована поръчка. Това, което не знае, е, че този път ще трябва да се изправи лице в лице с миналото, за да си върне покоя и намери опрощение от сина си. Разтърсваща любовна история внася нотка романтизъм. Параскева Джукелова играе ролята на Фанка – съседката на Митьо, с която той се сближава в трудностите и неусетно симпатиите им един към друг преминават в чувства.

Отношенията на Васко и Мария (Ина Николова) са друга любовна линия във филма. Лентата разглежда и темата за нелегалния трафик на емигранти от Гърция и Турция към западна Европа. Васил Василев-Зуека играе ролята на Рамадан, който е пръв помощник на Капитана (Мики Манойлович) в прекараването на бежанци зад граница. Капитана е военен в гранична застава, който се е отрекъл от службата и е поел по тъмните пътища на трафик с бежанци, прострелва и германско момиче… „Съдилището“, подобно на своя предшественик – „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ – се появява, за да разкаже една от многото човешки истории, които режисьорът чува в своите пътувания из България и по-специално в Родопите. Сложните отношения между баща и син, цената на оцеляването и пътят от греха към опрощението – всички те са обединени от скала, наречена Съдилището. Филмът е заснет на уникални места по върховете на планината. Голям екип от каскадьори са помагали на актьорите за спиращите дъха сцени. Пълнокръвните образи са пресъздадени от Асен Блатечки, звездата на сръбското кино Мики Манойлович, Ованес Торосян, Ина Николова, Васил Василев-Зуека, Параскева Джукелова и Христо Мутафчиев – актьорски състав, който се е доказал на големия екран и театралната сцена.

Други постове