Киносалон с нова мисия

Авто новости.

Един от най-старите киносалони, част от читалище “Братя Миладинови” в столичния квартал “Княжево”, се превръща в любимо място за все повече млади артисти.
През годините киносалонът е бил оставен да се руши, но днес той отново е изпълнен с живот.

Читалище “Братя Миладинови” отваря врати през далечната 1917 г. в стаите на местната Спиртна Фабрика. През 1923 г. с дарение на Димитър Съселов се построява настоящата сграда. Десетилетие по-късно тук е изграден и един от първите киносалони у нас.

Прожекции отдавна няма, но въпреки това княжевци са решили със собствени средства да съхранят миналото.

“Програма максимум е пълно възстановяване. Или поне да го започнем. Може би поколения след нас ще го завършат, защото едно такова възстановяване изисква много средства”, казва секретарят на читалище “Братя Миладинови” Албена Халачева.

За ремонта на киносалона княжевци организират редица благотворителни събития. Успяват да възстановят театралната сцена и част от покрива. Проливните дъждове тази година обаче отново предизвикват течове.

“Ще трябват доста средства за ремонти на покрива. Бихме искали да отоплим салона. Сега го ползваме от ранна пролет до късна есен. Зимата е неизползваем”, обяснява Халачева.

Постепенно, макар и недовършен, старият киносалон привлича все повече артисти с нестандартната си визия. Последно мястото е преобразено от четирима приятели от студентските години, които превръщат голия бетон в импровизирана арт сцена наречена “Клубизъм”.

“Модерните галерии и всички тези модерни места за събития и представления и забава са ежедневие. Това пространство дори с оголените си стени е някаква алтернатива за нещо различно”,   коментира Галина Ангелакова от Nomad People.

След като използват пространството, от Nomad People решават да монтират парапет, който да остане за следващите посетители.

Княжевци се надяват да привличат все повече млади артисти, за да може стъпка по стъпка с доброволен труд и общи усилия да върнат живота на старото кино.

Автор /


Други постове