Започват 3-ия лъч на метрото

Авто новости.

Строителството на трети метродиаметър от бул. “Ботевградско шосе“ до кв. “Овча купел“ ще започне от бул. „Янко Сакъзов” до кв. „Борово”.
Това е най-сложната част от третия лъч на метрото.

Първаночалните сметки за този участък сочат, че ще са необходими 280 млн. евро.

Проектът за отсечката вече се реализира от 1 август само с пари от бюджета на Столичната община, а през септември служебното правителство отпусна 8 млн. лв.
По план този участък трябва да е готов през юни 2016 г.

Финансирането идва от Оперативна програма “Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 г. Ангелкова добави, че по програмата е включена и частта от бул. „Черни връх” до мол “Парадайс”.

Стойността на проекта за третия лъч на софийското метро е 680 млн. евро. Очаква се изграждането на трасето му да започне в първата половина на следващата година. А разчетите показват, че линията трябва да е готова в началото на 2019 г.

Дължината на третия лъч ще бъде 16,5 километра с 19 метростанции, като 10 от тях са подземни, а 9 – открити.

Трасето на третия метродиаметър ще тръгва от колелото на трамвая на бул. “Ботевградско шосе”, ще минава през бул. “Владимир Вазов”, където ще има три метростанции и една при театър “Зад канала”.
Следващата ще е на Орлов мост, където ще има и връзка с първия метродиаметър, и при НДК с връзка с втората линия.

От НДК, линията продължава към кръстовището на бул. “България” и бул. “Акад. Иван Гешов”, кварталите “Красно село” и “Овча купел” и ще достигне Околовръстното шосе.

Последната спирка на третия лъч на метрото ще е при жп линията София – Перник, където ще бъде открита нова гара.

В момента усилено се работи по отсечката до Летище “София” от първия лъч. Срокът, в който трябва да бъде завършен участъкът (с дължина от 5 км и 4 метростанции), е до април на 2015 г.
В края на април или началото на май догодина се очаква да бъде пусната и линията до Бизнеспарка в “Младост”.

Тагове:     , ,

Автор /


Други постове