Готова ли е София за парад?

Авто новости.

Повече от 1300 военнослужещи и над 35 верижни и колесни машини, както и 12 самолета и вертолета на ВВС ще участват в тазгодишния военен парад на 6 май.
Техника на Сухопътните войски, на Зенитно-ракетните войски на Българската армия и на Военната полиция ще се включи в парада за първи път от 2009 г. насам.
Тази година в парада ще участват Знаменният взвод на Националната гвардейска част, Гвардейският представителен духов оркестър, представителен блок от Военната академия “Г.С.Раковски” с бойното знаме на академията, представителен блок от Националната гвардейска част с бойното знаме на частта, представителен блок от Националния военен университет “Васил Левски” с бойното знаме на университета.

Ще участват два представителни блока от Сухопътните войски с бойните им знамена, представителен блок от Военновъздушните сили със знамето на ВВС, представителен блок на Военноморските сили със знамето на ВМС, представителен блок, съставен от формирования, подчинени на Съвместното командване на силите, с бойното знаме на Мобилната КИС, както и представителен блок от “Военна полиция” със знамето на службата.

Във всеки блок ще маршируват по 64-ма военнослужещи, командир на рота, трима командири на взводове, знаменосец с двама асистенти.
Бойната техника, която ще премине на площада “Княз Александър I”, включва: танкове Т-72,
122-милиметрова самоходна гаубица 2С-1 “Гвоздика”,
бойни машини на пехотата БМП-1 и БМП-23, МТЛБ “Тунджа”, БТР-60 ПБ- МД1,
зенитно-ракетни комплекси “Оса-АК”,
152-мм оръдие гаубица Д-20,
реактивна система за залпов огън БМ-21 “Град”,
тактически ракетен комплекс “Точка”,
бронирани леки автомобили с повишена проходимост “Мерцедес” G 270,
бронирани “Хамър” М 1151 А/В 1,
бойни бронирани колесни машини “Commando select” и “Guardian”,
бронирани автомобили “Sand Cat”,
пускови установки от зенитно-ракетни комплекси С-300,
пускови установки от ЗРК С-125.
ВВС ще представят типове летателна техника, която е на въоръжение в момента. Над площада в различни формации ще преминат:
вертолети Ми-17, AS-532AL “Cougar”, “Bell”-206,
военно-транспортни самолети C-27J “Spartan” и Ан-30,
учебните самолети “Pilatus” РС9М и L-39ZА и бойните самолети МиГ-29 и СУ-25.
Су-25 е единственият наш самолет, който може да води радиоелектронна борба чрез системата си за радиоелектронно противодействие. Лети при всички метеорологични условия, и успешно решава задачи по унищожаване на въздушни цели.

За първи път над София ще прелети и вертолет AS – 565 “Panther” от ВМС във формация с вертолетите на ВВС.

Военният парад на 6 май ще започне в 10.00 часа на площада “Княз Александър I” в София. Командващ парада е командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев. При изпълнението на националния химн ще бъдат изпълнени 20 артилерийски салюта.

В 12.00 часа пред сградата на Администрацията на президента ще бъде извършена тържествена смяна на караула.

Честването на Деня на храбростта и празник на Българската армия в София ще започне с водосвет на бойните знамена пред паметника на Незнайния воин от 9.00 часа.

Макс ще излъчват на живо част от събитието ТУК!

Тагове:     , ,

Автор /


Други постове