Акция за даряване на кръв в Пирогов!

Авто новости.

Акция за даряване на кръв се провежда в “Пирогов” до утре, 22 януари.
Служители на болницата се включват за пореден път в кампанията за безвъзмездно кръводаряване, която организира Националният център по трансфузионна хематология.

Между 9 и 14 часа в Отделението по трансфузионна хематология (по-популярно като Кръвна банка), всеки желаещ може да дари кръв. В кампанията може да се включат и хора, които не са служители на спешната болница.

“Имаме нужда просто от кръводарители и колкото повече близки на пациентите, лежащи в “Пирогов” или други граждани имат възможност и желание, нека да заповядат при нас”, каза д-р Евгения Шурлиева, цитирана от БГНЕС.

Тя обясни, че и служителите в “Пирогов” даряват редовно. Това са акции, които се провеждат два пъти в годината.

За миналата година в спешния център са прелети над 2 700 000 милилитра кръв или кръвни съставки, което е повече от 7 000 кръвопреливания за годината.

В “Пирогов” често идват болни, които са спешни и дарителите евентуално се появяват след това и трябва да се разчита на кръвта, която е набрана преди това от хората, които са дарили кръв.

Цветанка Велева бе сред първите, които дариха днес кръв. Тя е лаборант в Кръвна банка в “Пирогов” и дарява кръв от 30 години почти всяка година, макар да признава, че понякога прескача.

Според нея такива акции са необходими, защото много помагат на хората, които се нуждаят от кръв, а и не вредят на здравето на дарителя. Цветанка също няма никакви притеснения, когато дарява кръв.

Всички консумативи, използвани по време на вземането на кръв са стерилни и за еднократна употреба. Не съществува никаква опасност от зараза по кръвен път.

При последната акция в “Пирогов” на призива за кръводаряване са се отзовали не само служители на болницата от всички звена, но и близки на пациенти, които са хоспитализирани в лечебното заведение. Така за 3 дни 80 души дариха близо 37 литра кръв.

Автор /


Други постове